Kauneus

Yleisesti kauneus jaetaan ulkoiseen ja sisäiseen kauneuteen. Ulkonen kauneus tarkoittaa ominaisuutta, joka herättää ihmisissä esteettistä mielihyvää päivästä toiseen. Ilmaisulla esteettinen tarkoitetaan estetiikkaa, joka on kauneutta tutkiva tieteen ala. Kauneuskäsitykset ovat vuosisatojen kuluessa vaihdelleet laajalti, ja media yleisesti kertoo, minkälainen nainen tai mies on yleisen mielipiteen mukaan kaunis. Nykyään vallalla oleva miesihanne on pitkä ja lihaksikas, joka kauneusihanteena pohjautuu pitkälti antiikin Rooman taiteeseen. Naisten yleisin kauneusihanne pohjautuu nykyään mallimaailmaan, joka suosii pitkää ja hoikkaa sekä kasvoiltaan muuntautumiskykyistä ja näyttävää naista. Viisas sananlasku kertoo, että kauneus on katsojan silmissä, ja niin asia varmasti onkin. Siisti, huoliteltu ja elämäniloinen nainen tai mies on aina kaunis iästä tai kulttuuritaustasta riippumatta.

Kauneusihanteet vaihtelevat eri puolilla maailmaa

post4bSymmetrisiä kasvoja pidetään yleisesti paljon kauniimpina kuin epäsymmetrisiä. Käsitys pohjautuu evoluutiopsykologiaan, jonka mukaan symmetrisen ihmisen geenien ja terveyden uskotaan olevan paremmat kuin epäsymmetriset kasvonpiirteet omaavilla ihmisillä. Aika, jossa elämme, korostaa ulkoisen olemuksen merkitystä kaikkialla, joten useimmille ihmisille kauneuskirurgia on tuonut todellista tai kuviteltua apua monenlaisiin ulkonäköön liittyviin ongelmiin. Kauneuskirurgiset toimenpiteet jaetaan esteettiseen tai kosmeettiseen kirurgiaan, joiden avulla pyritään muuttamaan asiakkaan ulkoiseen olemukseen liittyvä piirre hänen toiveidensa mukaiseksi. Kosmeettinen plastiikkakirurgia toimenpiteineen ei koskaan kuulu julkisen terveydenhuollon piiriin. Kauneusleikkaukset ovat jatkuvassa kasvussa eri puolilla maailmaa ja erityisesti Kiinassa ne ovat hyvin tuottoisaa bisnestä. Lyhyesti sanottuna ihmiset ovat valmiita maksamaan jopa huomattavia summia siitä, että näyttävät kauniilta ja nuorekkailta.

Kauneuskirurgia jaetaan yleisesti kahteen eri aihe-alueeseen. 1. Esteettiset hoidot tarkoittavat aina erilaisten laitteiden tai injektioiden avulla tehtäviä hoitoja ja hellävaraisia mutta tehokkaita kuorintatoimenpiteitä ihmisen iholle. post4aKyseisiä hoitoja kutsutaan myös kevytkirurgisiksi toimenpiteiksi, vaikka annettavat hoidot eivät niihin varsinaisesti kuulukaan. 2. Pistos- eli injektiohoidot ovat toimenpiteitä, joissa ihon alle laitetaan joko kasvolihasten toiminnan lamauttavaa botuliinitoksiinia tai esimerkiksi ikääntymisen aiheuttavia juonteita tasoittavia ja täyttäviä aineita, kuten hyaluronihappoa. Plastiikkakirurgia jakaantuu kahteen osa-alueeseen eli esteettiseen plastiikkakirurgiaan, jossa muokataan muun muassa iän tuomia muutoksia terveillä ihmisillä sekä korjataan niin sanottuja normaaleja muotovirheitä ja toisekseen rekonstruktiivisen plastiikka­kirurgiaan, jonka tarkoituksena on palauttaa ruumiinosien toiminta normaaliksi vamman, kehityshäiriön, sairauden tai onnettomuuden jäljiltä. Rekonstruktiivisia korjauksia suoritetaan potilaalle sekä julkisen terveydenhuollon että yksityisten terveyspalveluiden puolella.

Mitä kauneusleikkaus käytännössä tarkoittaa?

Kauneusleikkaukseen meneminen ei aina ole aivan yksinkertaista, vaan asiakkaan pitää tehdä itselleen selväksi se, minkälaiseen toimenpiteeseen on ryhtymässä. Asiakkaalla pitää olla selkeästi totuudenmukainen kuva siitä, mitä leikkauksen avulla voidaa saavuttaa ja päätös leikkaukseen menosta on oltava itse tehty. Käytännössä päätös ei saa olla syntynyt hetken mielijohteesta eikä kenenkään toisen painostuksesta. Leikkauksen suorittava kirurgi kertoo aina asiakaalle sekä leikkauksen vaikutukset ja hyödyt kuin myös mahdolliset vaarat. Käytännössä aina ennen tulevaa kirurgista toimenpidettä asiakkaalle annetaan noin kahden viikon pituinen miettimisaika. post4cKirurgi ei aina puolla suoritettavaa leikkausoperaatiota, jolloin hänen tehtävänään on miettiä tarkoin, onko asiakkaalle suoritettava leikkausoperaatio lainkaan tarpeellinen vai pidättäydytäänkö leikkausprosessista kokonaan.

Asiakkaan saama hyöty ja parannus häntä vaivaavaan ongelmaan on aina toki etusijalla, mutta joskus kirurgi pidättäytyy suorittamasta kyseistä leikkausta. Yleisimmät syyt kieltäytymiseen ovat esimerkiksi, että kirurgi ei näe potilaan kertomaa kauneusvirhettä, potilaalla näyttää olevan selkeitä psyykkisiä ongelmia tai hän omaa erikoisen kauneuskäsityksen, jonka mukaan haluaa toimia. Kieltäytymisen syitä voivat olla myös asiakkaan heikentynyt yleiskunto ja sellaiset sairaudet, jotka asettavat esteen ennen leikkausta tapahtuvalle nukuttamiselle. Vanhetessa ihonalainen rasva vähenee, joten piirteitä voidaan silottaa ottamalla rasvaa muualta kehosta. Leuan alta poistetaan rasvaa ja kohotetaan ihon alla olevia kudoksia, eli ihoa ei siis kiristetä lainkaan. Lopputulokseen vaikuttavat ikä ja ihon kimmoisuus. Yleisimmät kauneusoperaatioihin liittyvät riskit ovat verenpurkaumat, tuntopuutokset, mahdolliset jälkivuodot ja tulehdukset.