Luonnonkosmetiikka: terveyttä ja kauneutta?

Luonnonkosmetiikka on kauneudenhoidossa hyödynnettävää kosmetiikkaa, jonka ainesosat on johdettu luonnossa sellaisenaan esiintyvistä aineista. Luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä hajusteita, väriaineita tai säilöntäaineita. Sen kansainvälisiä kriteereitä ovat mm. luonnollisten ainesosien hyödyntäminen, ympäristöystävällisyys ja eläinkokeettomuus. Verrattuna synteettisiä ainesosia sisältävään kosmetiikkaan sen katsotaan yleisesti olevan luonnonmukaisempaa ja samalla terveydelle vähemmän haitallista. Viime vuosien aikana luonnonkosmetiikasta on tullut suosittua useiden tutkimusten vahvistaessa osaltaan epäilyjä erityisesti tiettyjen kemiallisten yhdisteiden, kuten erilaisten parabeenien, silikonien ja alumiiniyhdisteiden haitallisuudesta terveydelle. Esimerkiksi alumiiniyhdisteitä esiintyy yleisesti mm. deodoranteissa ja antiperspiranteissa sekä hammastahnoissa ja huuli­punissa. Erilaisten kemikaalien reaktioista lukemattomina erilaisina yhdistelminä on hyvin vähän tutkittua tietoa. Joillekin kosmetiikassa esiintyville yksittäisille kemikaaleille on asetettu rajoituksia, mutta eri yhdistelmiä ja pitoisuuksia sisältäviä tuotteita ei erikseen tutkita. Altistuminen kemikaaleille voi aiheuttaa iho-ongelmia ja allergioita. Monet ovatkin siirtyneet luonnonkosmetiikan käyttöön etenkin juuri näistä syistä.

Yleisimpiä haitalliseksi epäiltyjä synteettisiä ainesosia kosmetiikassa

post3aUseiden eri synteettisesti johdettujen ainesosien on epäilty aiheuttavan terveydelle haitallisia vaikutuksia allergioista ja iho-ongelmista hedelmättömyyteen ja syöpiin asti. Tällaisia synteettisiä ainesosia ovat esimerkiksi erilaiset sulfaatit, parabeenit, alumiiniyhdisteet, silikonit ja akrylaatit. Lisäksi mustalle listalle ovat päätyneet myös mm. erilaiset formaldehydin vapauttajat, parafenyleenidiamiini eli PPD, hajusteet sekä mineraaliöljy. Jo aikaisemmin mainittujen alumiiniyhdisteiden lisäksi esimerkiksi sulfaatteja hyödynnetään vaahtoavina ja pesevinä kemikaaleina mm. kasvojenpuhdistus­aineissa ja hammastahnoissa sekä shampoissa ja suihkugeeleissä. Myös monissa kodin puhtaanapitoon tarkoitetuissa tuotteissa on hyödynnetty sulfaatteja. Ne kuormittavat luontoa ja rehevoittävät vesistöjä. Sulfaateille herkistyminen on hyvin yleistä. Parabeeneja käytetään säilöntäaineina esimerkiksi voiteissa, shampoissa, hammastahnoissa ja meikeissä. Useiden koe-eläintutkimusten mukaan parabeeneillä on estrogeeninen vaikutus, ja ne läpäisevät myös istukan aiheuttaen tällöin tiettävästi vauvoissa sukupuolielinten epämuodostumista. Euroopan komission tiedekomitea on asettanut parabeeneille pitoisuusrajoituksia. luonnonkosmetiikka ei sisällä parabeenejä tai sulfaatteja.

post3bSilikonien tarkoituksena on tehdä kosmetiikasta paremmin levittyvää. Niitä käytetään mm. meikki- ja kasvovoiteissa sekä shampoissa ja hoitoaineissa. Ne eivät yleensä aiheuta allergiaa mutta sisäänhengitettyinä voivat olla haitallisia. Akrylaatit ovat muoviyhdisteitä, joita käytetään yleisesti ripsien ja kynsien pidennyksissä. Ne ovat voimakkaan tuoksuisia ja helposti herkistäviä aiheuttaen mm. vakavaa ihottumaa ja haavaumia sekä silmien ärsytystä ja turvotusta. Formaldehydin vapauttajat ovat mikrobeja tuhoavia säilöntäaineita. Niitä käytetään mm. saippuoissa ja suihkugeeleissä. Ne voivat iho-, silmä- ja hengitysteiden ärsytyksen lisäksi aiheuttaa myös syöpää. Formaldehydille on asetettu pitoisuusrajoituksia. Mineraaliöljyä ja hajusteita käytetään lähes kaikessa synteettisessä kosmetiikassa. Mineraaliöljyn terveyshaittoja tutkitaan parhaillaan. Hajusteita käytetään peittämään epämiellyttäviä tuoksuja. Niitä löytyy kosmetiikan lisäksi kuukautissiteistä ja vaipoista. PPD on synteettinen väriaine, jota käytetään mm. hiusväreissä ja mustassa hennassa. Se voi aiheuttaa pään alueen haavaumia ja turvotusta, joka voi johtaa hengitysteiden tukkeutumiseen.

Voiko luonnonkosmetiikkaan luottaa?

Vaikka synteettisen kosmetiikan on todettu sisältävän terveydelle myös mahdollisesti vakavia riskejä aiheuttavia aineita, yleistä konsensusta erilaisten kemikaalien tai näiden erilaisten yhdistelmien vaarallisuudelle ei kuitenkaan ole olemassa. Tämä tarkoittaa, että mahdollisia terveydelle vaarallisia ainesosia käytetään joillekin ainesosille asetettuja rajoituksia lukuun ottamatta yleisesti kaikessa päivittäiskosmetiikassa. Kosmetiikkaa koskien periaatteena on, että jos ainesosan ei ole todettu olevan haitallista terveydelle, sen käyttö saa jatkua epäilyistä huolimatta. Epäilyistä huolimatta EU:n ja Suomen lainsäädäntö ei myöskään tunnu pysyvän mukana kosmetiikkateollisuuden käänteitä koskien. Tästäkin syystä kuluttajat ovat ottaneet asiat omiin käsiinsä valiten nykytutkimusten mukaisesti vähemmän haitallisiksi todettuja vaihtoehtoja. post3cKosmetiikkaa hankkiessa onkin hyvä tutustua tuotteiden sisällysluetteloihin eli INC-luetteloihin. Löydettävissä on myös paljon yleisesti luotettuja luonnonkosmetiikka merkkejä, kuten Urtekram ja Dr. Hauschka.

Kosmetiikan kemikaalien aiheuttama huoli on johtanut tavaratalojen ja nettikauppojen luonnonkosmetiikan yhä kasvavaan suosioon. Vaikka luonnonkosmetiikka ei sisälläkään haitallisiksi todettuja synteettisiä ainesosia, luonnonkosmetiikalle ei kuitenkaan ole asetettu EU:n ja Suomen lainsäädännön mukaista kriteeristöä. Tämä tarkoittaa, että valmistajien pyrkiessä noudattamaan tiettyjä yhteisiä pelisääntöjä, luonnonkosmetiikan tuotteita ei kuitenkaan testata sen tarkemmin kuin muitakaan kosmetiikkatuotteita. Kuluttajan vastuulle jäävät siis sekä kosmetiikan ainesosiin tutustuminen että lopullisen päätöksen tekeminen. Luonnollisista ainesosista on olemassa lähes yhtä vähän tai jopa vähemmän tietoa kuin synteettisistä kosmetiikan ainesosista. Lopulta kuluttajan vastuulle jäävät siis sekä kosmetiikan ainesosiin tutustuminen että lopullisen päätöksen tekeminen. Kuitenkin monet allergioista ja ihottumista kärsivät henkilöt ovat löytäneet helpotusta juuri luonnonkosmetiikasta. Epämääräisten iho-, silmä- tai hengitystieoireiden ilmaantuessa onkin hyvä lopettaa synteettisen kosmetiikkatuotteen käyttö välittömästi ja siirtyä tämän jälkeen yleisimpiä allergeenejä välttävien tuotteiden käyttöön.